Turystyka, hotelarstwo, gastronomia

Spis treści

Kierunek: Turystyka, hotelarstwo, gastronomia

Koszt semestralny: 1170 zł za semestr

Forma kształcenia: Studia Podyplomowe

Czas trwania: 3 semestry

Data inauguracji: 04.10.2025 lub dołącz do edycji 02.11.2024

Tryb nauczania do wyboru: Zajęcia hybrydowe

Lokalizacja:

  • Biuro Rekrutacji Radom ul. Zbrowskiego 61,
    • Poniedziałek – piątek czynne w godzinach 8:00 – 18:00
    • Sobota – niedziela czynne w godzinach 8:00 – 18:00
  • Wydział zamiejscowy EUST w Warszawie, ul. Miła 2,
    • Poniedziałek – piątek czynne w godzinach 8:00 – 18:00
    • Sobota – niedziela czynne w godzinach 8:00 – 18:00

Rekrutacja telefoniczna czynna codziennie od godziny 8:00 do 18:00

Zapisy są prowadzone telefonicznie lub za pośrednictwem formularza online

Opis oferty edukacyjnej

Czym jest Turystyka, hotelarstwo, gastronomia w EUST?

Projekt przyszłego rozporządzenia w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od
nauczycieli nie oznacza dla obecnych nauczycieli utraty kwalifikacji. Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna w
Radomiu od dnia 3 sierpnia 2019 roku nauczycielskie studia podyplomowe prowadzi zgodnie z
rozporządzeniem, w którym określone zostały nowe standardy kształcenia nauczycieli.

Program studiów jest zgodny z przepisami prawa, w szczególności uwzględnia wymagania określone rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. 2019 poz. 1450).

Studia podyplomowe Turystyka, hotelarstwo, gastronomia- przygotowanie do nauczania przedmiotu skupiają się na przygotowaniu specjalistów do nauczania zagadnień związanych z turystyką, hotelarstwem i gastronomią. Program nauczania obejmuje zarówno zagadnienia związane z organizacją imprez turystycznych, działalnością przedsiębiorstw hotelarskich, jak i technologią gastronomiczną. Absolwenci zdobędą wiedzę i umiejętności potrzebne do prowadzenia lekcji w tych dziedzinach oraz do skutecznego przekazywania wiedzy i umiejętności uczniom.

Celem studiów podyplomowych z turystyki, hotelarstwa i gastronomii – przygotowanie do nauczania przedmiotu jest zapewnienie uczestnikom wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności potrzebnych do skutecznego nauczania przedmiotów związanych z turystyką, hotelarstwem i gastronomią. Program kształcenia skupia się na rozwijaniu umiejętności pedagogicznych oraz na zdobyciu wiedzy specjalistycznej, aby przekazywać ją uczniom w przystępny i zrozumiały sposób.

Kadra Wykładowców-ekspertów

Poznaj sylwetki naszych wybranych Wykładowców.

Wykładowcy to doświadczeni eksperci z dziedziny turystyki, hotelarstwa i gastronomii, a także pedagogiki. Posiadają wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie nauczania przedmiotów związanych z branżą turystyczną, hotelarską i gastronomiczną, co umożliwia studentom zdobycie wiedzy praktycznej, która ma zastosowanie w nauczaniu w szkołach branżowych i zawodowych.

Zagadnienia programowe

Czego nauczę się na studiach?

  • Systemy informatyczne w turystyce, hotelarstwie i gastronomii
  • Obsługa klienta, obsługa konsumenta
  • Podstawy turystyki, hotelarstwa i gastronomii
  • Usługi podstawowe i dodatkowe w hotelarstwie
  • Marketing usług turystycznych i hotelarskich
  • Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • Metodyka kształcenia zawodowego w hotelarstwie, turystyce i gastronomii
  • Podstawy turystyki
  • Podstawy działalności gospodarczej w turystyce
  • Organizacja imprez i usług turystycznych
  • Geografia turystyczna
  • Rola pilota i przewodnika w realizacji imprezy turystycznej
  • Organizacja produkcji gastronomicznej
  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • Działalność gospodarcza w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Prawo w działalności usługowej
  • Praktyka zawodowa
  • Organizacja żywienia

Adresaci studiów

Kto powinien rozważyć ten kierunek?

Studia podyplomowe z turystyki, hotelarstwa i gastronomii – przygotowanie do nauczania przedmiotu są przeznaczone dla osób, które chcą zdobyć specjalistyczną wiedzę i umiejętności potrzebne do nauczania przedmiotów związanych z turystyką, hotelarstwem i gastronomią w szkołach branżowych, zawodowych lub szkołach policealnych.

Sylwetka absolwenta

Co zyskuje po studiach?

Absolwenci studiów podyplomowych z turystyki, hotelarstwa i gastronomii – przygotowanie do nauczania przedmiotu będą przygotowani do prowadzenia lekcji z zakresu turystyki, hotelarstwa i gastronomii, oraz przekazywania wiedzy i umiejętności uczniom. Będą posiadali wiedzę z zakresu organizacji imprez turystycznych, technologii gastronomicznych, marketingu w branży turystycznej i hotelarskiej, oraz umiejętności kształcenia zawodowego w tych dziedzinach.

Opłaty, informacje i dokumenty

Co jeszcze warto wiedzieć przed zapisem?

  • Formularz zgłoszeniowy – zapisz się online, telefonicznie lub osobiście w Biurze Rekrutacji
  • Oświadczenie RODO
  • Dyplom ukończenia studiów (II stopnia)
  • Dokument potwierdzający przygotowanie pedagogiczne
  • Polecamy także zapoznać się z ofertą Studiów Wyższych w EUST: Prawo, Pielęgniarstwo, Psychologia, Zdrowie Publiczne lub sprawdzenia pozostałych kierunków Studiów Podyplomowych.
  • Potwierdzenie wpłaty 1200 zł (na poczet pierwszej raty)
  • Jeżeli jesteś zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy i chciałbyś zwiększyć swoje szanse na rynku pracy, istnieje możliwość sfinansowania studiów podyplomowych przez Twój PUP.
  • Infolinia czynna do 18:00.
  • Zastrzegamy prawo do zmiany terminu organizacji, inauguracji kierunku i pierwszych zajęć.

Zajęcia realizowane w ramach współpracy z Wyższą Szkołą Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy

Proces rekrutacji

Jak zostać naszym studentem?

  1. Zarezerwuj miejsce
    W tym celu skontaktuj się z biurem rekrutacji poprzez kontakt telefoniczny lub online.
  2. Podpisz umowę:
    Skan podpisanej umowy prześlij pocztą lub online. Możesz również udać się do Biura Rekrutacji w Siedzibie Głównej Uczelni lub Wydziale Zamiejscowym i podpisać umowę na miejscu.
  3. Witamy w EUST!
    Od tej pory jesteś naszym studentem.

Dane kontaktowe Uczelni

BIURO REKRUTACJI SIEDZIBA GŁÓWNA 

  • Adres: ul. Zbrowskiego 61, 26-615 Radom 
  • Numer telefonu: +48-799-350-940
  • Adres e-mail: rekrutacja@eust.edu.pl

BIURO REKRUTACJI WYDZIAŁ ZAMIEJSCOWY 

  • Adres: ul.Miła 2, 00-018 Warszawa
  • Numer telefonu: +48-799-350-940
  • Adres e-mail: rekrutacja@eust.edu.pl

Dyżury koordynatora

umów się na konsultację

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

  • Numer telefonu: +48-799-350-940
  • Adres e-mail: rekrutacja@eust.edu.pl
  • Godziny otwarcia: 9:00 – 18:00

Formularz zapisu

Zapisz się online, a dokumenty dostarcz później!

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych (wymagane)

Wyszukiwarka

Filtry