Uwaga! Jesteśmy dostępni pod nowym numerem infolinii: 699-587-805

Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia

Spis treści

Kierunek: Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia

Koszt semestralny: 1500 zł za semestr

Forma kształcenia: Studia Podyplomowe

Czas trwania: 2 semestry

Data inauguracji: 18.10.2025

Tryb nauczania do wyboru: Zajęcia hybrydowe

Lokalizacja:

  • Biuro Rekrutacji Radom i Siedziba Główna Uczelni (miejsce odbywania zajęć stacjonarnych) ul. Zbrowskiego 61,
    • Poniedziałek – piątek czynne w godzinach 8:00 – 18:00
    • Sobota – niedziela czynne w godzinach 8:00 – 18:00
  • Biuro Rekrutacji i Wydział zamiejscowy EUST w Warszawie, ul. Miła 2,
    • Poniedziałek – piątek czynne w godzinach 8:00 – 18:00
    • Sobota – niedziela czynne w godzinach 8:00 – 18:00

Rekrutacja telefoniczna czynna codziennie od godziny 8:00 do 18:00 pod numerem 699-587-805

Zapisy są prowadzone telefonicznie lub za pośrednictwem formularza online

Opis oferty edukacyjnej

Czym jest Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia w EUST?

Kierunek studiów podyplomowych Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia przygotowują do pracy w branży spożywczej, wyposażając w wiedzę o prawie żywnościowym, systemach zarządzania bezpieczeństwem (np. HACCP), metodykach kontroli jakości, zagrożeniach chemicznych i mikrobiologicznych oraz odpowiedzialności producenta za bezpieczeństwo produktów spożywczych.

Głównym celem studiów na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia jest przekazanie wiedzy i umiejętności umożliwiających zarządzanie jakością i zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Słuchacze nauczą się wdrażać i monitorować systemy zarządzania jakością w branży spożywczej oraz zdobędą niezbędną wiedzę z zakresu prawa żywnościowego, norm i systemów zarządzania jakością, a także będą mogli pracować jako audytor, specjalista ds. jakości lub w urzędowej kontroli żywności.

Kadra Wykładowców-ekspertów

Poznaj sylwetki naszych wybranych Wykładowców.

Zajęcia prowadzone są przez praktyków, ekspertów i specjalistów z zakresu prawa żywnościowego, zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz innych dziedzin związanych z kierunkiem studiów. Nauczanie skupia się na przekazywaniu umiejętności i wiedzy, które są bezpośrednio użyteczne w przyszłej pracy zawodowej słuchaczy w przemyśle spożywczym lub powiązanych obszarach.

Zagadnienia programowe

Czego nauczę się na studiach?

Program studiów obejmuje tematykę:

  • Technologia żywności: ogólna charakterystyka
  • Wpływ procesu technologicznego na jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów
  • Metody utrwalania żywności
  • Zagrożenia związane z produkcją żywności
  • Zagrożenia związane z dystrybucją żywności
  • Zarządzanie jakością żywności wg norm ISO 9000
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Chemia ogólna
  • Inżynieria procesów produkcyjnych
  • Toksykologia żywności
  • Prawo żywnościowe w Polsce – interpretacja i zastosowanie w praktyce
  • Prawo żywnościowe Unii Europejskiej
  • Systemy jakości produkcji żywności
  • Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna (GMP/GHP)
  • Normalizacja, akredytacja, certyfikacja
  • Substancje antyodżywcze w produktach żywnościowych
  • Naturalne substancje toksyczne w produktach żywnościowych

Adresaci

Kto powinien rozważyć ten kierunek?

Studia podyplomowe skierowane są do osób zainteresowanych zdobyciem wiedzy i umiejętności z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. Studia stanowią doskonałe uzupełnienie wiedzy dla osób już pracujących w branży, chcących rozwijać swoją karierę. Adresatami więc mogą być zarówno osoby planujące pracę w sektorze żywnościowym, jak i ci, którzy chcą poszerzyć swoje kompetencje w dziedzinie kontroli i zarządzania jakością żywności.

Sylwetka absolwenta

Co zyskuje po studiach?

Absolwent kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia zdobędzie profesjonalną wiedzę teoretyczną i praktyczną związaną z zapewnianiem jakości i bezpieczeństwa żywności. Będzie przygotowany do pracy w sektorze żywnościowym, organach kontrolnych, instytucjach zajmujących się nadzorem żywnościowym, a także w firmach zajmujących się zarządzaniem jakością i certyfikacją żywności. Absolwenci poznają zasady funkcjonowania kluczowych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Opłaty, informacje i dokumenty

Co jeszcze warto wiedzieć przed zapisem?

  • Potwierdzenie wpłaty 1200 zł (na poczet pierwszej raty)
  • Jeżeli jesteś zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy i chciałbyś zwiększyć swoje szanse na rynku pracy, istnieje możliwość sfinansowania studiów podyplomowych przez Twój PUP.
  • Infolinia czynna do 18:00.
  • Zastrzegamy prawo do zmiany terminu organizacji, inauguracji kierunku i pierwszych zajęć.

Zajęcia realizowane w ramach współpracy z Wyższą Szkołą Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy

Proces rekrutacji

Jak zostać naszym studentem?

  1. Zarezerwuj miejsce
    W tym celu skontaktuj się z biurem rekrutacji poprzez kontakt telefoniczny lub online.
  2. Podpisz umowę:
    Skan podpisanej umowy prześlij pocztą lub online. Możesz również udać się do Biura Rekrutacji w Siedzibie Głównej Uczelni lub Wydziale Zamiejscowym i podpisać umowę na miejscu.
  3. Witamy w EUST!
    Od tej pory jesteś naszym studentem.

Dane kontaktowe Uczelni

BIURO REKRUTACJI SIEDZIBA GŁÓWNA 

BIURO REKRUTACJI WYDZIAŁ ZAMIEJSCOWY 

Dyżury koordynatora

umów się na konsultację

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Formularz zapisu

Zapisz się online, a dokumenty dostarcz później!

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych (wymagane)

Wyszukiwarka

Filtry