Spis treści
Kierunek: Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia
Koszt semestralny: 1500 zł za semestr
Forma kształcenia: Studia Podyplomowe
Czas trwania: 2 semestry
Data inauguracji: 18.10.2025
Tryb nauczania do wyboru: Zajęcia hybrydowe
Lokalizacja:
- Biuro Rekrutacji Radom i Siedziba Główna Uczelni (miejsce odbywania zajęć stacjonarnych) ul. Zbrowskiego 61,
- Poniedziałek – piątek czynne w godzinach 8:00 – 18:00
- Sobota – niedziela czynne w godzinach 8:00 – 18:00
- Biuro Rekrutacji i Wydział zamiejscowy EUST w Warszawie, ul. Miła 2,
- Poniedziałek – piątek czynne w godzinach 8:00 – 18:00
- Sobota – niedziela czynne w godzinach 8:00 – 18:00
Rekrutacja telefoniczna czynna codziennie od godziny 8:00 do 18:00 pod numerem 699-587-805
Zapisy są prowadzone telefonicznie lub za pośrednictwem formularza online
Opis oferty edukacyjnej
Czym jest Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia w EUST?
Kierunek studiów podyplomowych Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia przygotowują do pracy w branży spożywczej, wyposażając w wiedzę o prawie żywnościowym, systemach zarządzania bezpieczeństwem (np. HACCP), metodykach kontroli jakości, zagrożeniach chemicznych i mikrobiologicznych oraz odpowiedzialności producenta za bezpieczeństwo produktów spożywczych.
Głównym celem studiów na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia jest przekazanie wiedzy i umiejętności umożliwiających zarządzanie jakością i zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Słuchacze nauczą się wdrażać i monitorować systemy zarządzania jakością w branży spożywczej oraz zdobędą niezbędną wiedzę z zakresu prawa żywnościowego, norm i systemów zarządzania jakością, a także będą mogli pracować jako audytor, specjalista ds. jakości lub w urzędowej kontroli żywności.
Kadra Wykładowców-ekspertów
Poznaj sylwetki naszych wybranych Wykładowców.
Zajęcia prowadzone są przez praktyków, ekspertów i specjalistów z zakresu prawa żywnościowego, zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz innych dziedzin związanych z kierunkiem studiów. Nauczanie skupia się na przekazywaniu umiejętności i wiedzy, które są bezpośrednio użyteczne w przyszłej pracy zawodowej słuchaczy w przemyśle spożywczym lub powiązanych obszarach.
Zagadnienia programowe
Czego nauczę się na studiach?
Program studiów obejmuje tematykę:
- Technologia żywności: ogólna charakterystyka
- Wpływ procesu technologicznego na jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów
- Metody utrwalania żywności
- Zagrożenia związane z produkcją żywności
- Zagrożenia związane z dystrybucją żywności
- Zarządzanie jakością żywności wg norm ISO 9000
- Podstawy żywienia człowieka
- Chemia ogólna
- Inżynieria procesów produkcyjnych
- Toksykologia żywności
- Prawo żywnościowe w Polsce – interpretacja i zastosowanie w praktyce
- Prawo żywnościowe Unii Europejskiej
- Systemy jakości produkcji żywności
- Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna (GMP/GHP)
- Normalizacja, akredytacja, certyfikacja
- Substancje antyodżywcze w produktach żywnościowych
- Naturalne substancje toksyczne w produktach żywnościowych
Adresaci
Kto powinien rozważyć ten kierunek?
Studia podyplomowe skierowane są do osób zainteresowanych zdobyciem wiedzy i umiejętności z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. Studia stanowią doskonałe uzupełnienie wiedzy dla osób już pracujących w branży, chcących rozwijać swoją karierę. Adresatami więc mogą być zarówno osoby planujące pracę w sektorze żywnościowym, jak i ci, którzy chcą poszerzyć swoje kompetencje w dziedzinie kontroli i zarządzania jakością żywności.
Sylwetka absolwenta
Co zyskuje po studiach?
Absolwent kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia zdobędzie profesjonalną wiedzę teoretyczną i praktyczną związaną z zapewnianiem jakości i bezpieczeństwa żywności. Będzie przygotowany do pracy w sektorze żywnościowym, organach kontrolnych, instytucjach zajmujących się nadzorem żywnościowym, a także w firmach zajmujących się zarządzaniem jakością i certyfikacją żywności. Absolwenci poznają zasady funkcjonowania kluczowych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Opłaty, informacje i dokumenty
Co jeszcze warto wiedzieć przed zapisem?
- Formularz zgłoszeniowy – zapisz się online, telefonicznie lub osobiście w Biurze Rekrutacji
- Oświadczenie RODO
- Dyplom ukończenia studiów (I lub II stopnia)
- Polecamy także zapoznać się z ofertą Studiów Wyższych w EUST: Prawo, Pielęgniarstwo, Psychologia, Zdrowie Publiczne lub sprawdzenia pozostałych kierunków Studiów Podyplomowych.
- Potwierdzenie wpłaty 1200 zł (na poczet pierwszej raty)
- Jeżeli jesteś zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy i chciałbyś zwiększyć swoje szanse na rynku pracy, istnieje możliwość sfinansowania studiów podyplomowych przez Twój PUP.
- Infolinia czynna do 18:00.
- Zastrzegamy prawo do zmiany terminu organizacji, inauguracji kierunku i pierwszych zajęć.
Zajęcia realizowane w ramach współpracy z Wyższą Szkołą Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
Proces rekrutacji
Jak zostać naszym studentem?
- Zarezerwuj miejsce
W tym celu skontaktuj się z biurem rekrutacji poprzez kontakt telefoniczny lub online. - Podpisz umowę:
Skan podpisanej umowy prześlij pocztą lub online. Możesz również udać się do Biura Rekrutacji w Siedzibie Głównej Uczelni lub Wydziale Zamiejscowym i podpisać umowę na miejscu. - Witamy w EUST!
Od tej pory jesteś naszym studentem.
Dane kontaktowe Uczelni
BIURO REKRUTACJI SIEDZIBA GŁÓWNA
- Adres: ul. Zbrowskiego 61, 26-615 Radom
- Numer telefonu: +48-699-587-805
- Adres e-mail: rekrutacja@eust.edu.pl
BIURO REKRUTACJI WYDZIAŁ ZAMIEJSCOWY
- Adres: ul. Miła 2, 00-018 Warszawa
- Numer telefonu: +48-699-587-805
- Adres e-mail: rekrutacja@eust.edu.pl
Dyżury koordynatora
umów się na konsultację
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
- Numer telefonu: +48-699-587-805
- Adres e-mail: rekrutacja@eust.edu.pl
- Godziny otwarcia: 9:00 – 18:00

Formularz zapisu
Zapisz się online, a dokumenty dostarcz później!